Silikon under muskel: En komplett guide (pris, erfaringer, før/etter) (2023)

En brystforstørrende operasjon med silikon (også kjent som silikonimplantater og silikonpupper) er et populært alternativ når du ønsker å forme og forstørre brystene. I noen tilfeller plasseres silikonimplantatet under brystmuskelen. Det er både fordeler og ulemper knyttet til denne plasseringen. I denne guiden gir vi deg en komplett oversikt over hva silikon under brystmuskelen innebærer, fordeler og ulemper, resultater før og etter, pris, andres erfaringer og mye mer.

Oversikt

Brystforstørrelse med silikon er en av de aller vanligste inngrepene innen plastisk kirurgi. Med korrekt behandling kan du få de naturlige, myke og flotte brystene du alltid har ønsket deg. Det finnes ulike alternativer hva angår plasseringen av silikonimplantatene, slik som over eller under brystmuskelen. Det er en rekke faktorer som spiller inn i valget av plassering.

  • Pasientens fysikk, vekt og høyde
  • Hvor mye eller lite underhudsfett man har
  • Brystenes utgangspunkt, størrelse og fasong
  • Grad av heng på brystene og dekning for implantat over muskelen
  • Eventuell ulik størrelse på brystene
  • Pasientens ønsker om størrelse og fasong

Dersom du er ung, svært tynn og ønsker en brystforstørrelse med silikon er det sannsynlig at du er kandidat for en plassering under brystmuskelen. Den typiske kandidat er en slank kvinne i 20-årene med små bryster uten heng og med lite underhudsfett. Man har typisk ikke vært gravid. Fordelen med å plassere implantatet under brystmuskelen er at det vil dempe dets synlighet og det vil heller ikke være mulig å kjenne kanten på implantatet. Når man benytter denne plasseringen unngår man også bølger i brystet, det som kalles ripplinger. Man må regne med noe smerter i forbindelse med inngrepet.

Mens man tidligere la hele implantatet under den store brystmuskelen, dekker man nå ofte bare øvre del av implantatet med muskulatur. Dette kalles dual plane eller to plan, da nedre del av implantatet ligger under brystkjertelen. Ved å dele muskelen og kun dekke øvre del av implantatet med muskel får man en plassering der implantatet ligger stabilt mot brystveggen. Den er godt dekket av muskulatur, brystkjertelen, fett og hud. Når du benytter muskulaturen vil implantatet presses lett nedover. Dersom du trener mye og er avhengig av full muskelkraft, bør du snakke med kirurgen om dette. Et implantat under muskelen vil kunne redusere muskelkraften noe. For de aller fleste er dette allikevel ikke en avgjørende faktor.

Det finnes flere grunner til å benytte seg av brystimplantater med silikon. Flere opplever manglende utvikling av brystene eller svært små bryst. Andre kan oppleve at brystene mister volum og fasong etter graviditet og amming. Mange benytter seg også av implantater som følge av sykdom. Dersom man av ulike årsaker har utviklet asymmetriske bryster eller uønsket volum og fasong, kan silikonimplantater være løsningen.

Brystforstørring med silikon er svært trygt og gir gode og varige resultater. I Norge er silikon førstevalget når det gjelder brystforstørrelse. Med rett behandling opplever svært mange pasienter, ved siden av naturlig flotte og myke bryster, fornyet selvtillit og selvfølelse. Ta kontakt med autorisert klinikk dersom en silikonbehandling er aktuelt for deg.

Priser

Prisen på en brystforstørrelse med silikon varierer. Det er i hovedsak hvilken type implantat og kirurgisk metode som benyttes som driver prisene. I Norge er det autoriserte kirurger som gjennomfører dette inngrepet, og en særlig anerkjent behandler kan gjøre utslag på pris. Husk allikevel at en dyktig behandler er vel så viktig som prisen. Å gjennomføre et kirurgisk inngrep kommer alltid med en viss risiko. Vi anbefaler derfor at du sammenligner flere behandlere, før du avgjør hvor du ønsker å gjennomføre din operasjon.

I noen særlige tilfeller kan man få operasjonen dekket av staten. Dette kan være aktuelt ved sykdom eller dersom man er plaget med betydelig asymmetri eller misdannelser. Det er imidlertid svært sjeldent at man får silikon dekket kun av estetiske grunner. Ta kontakt med din fastlege for å avklare dette i ditt tilfelle.

Erfaringer

De aller fleste som gjennomfører en brystforstørrelse med silikon under brystmuskelen er svært fornøyde med resultatet. Det rapporteres både om et naturlig og flott utseende, samt bedre selvtillit og selvfølelse. Det fortelles om noe mer smerter ved plassering under brystmuskelen enn over, men de fleste opplever at resultatet er verdt smertene. For å lese pasienthistorier gå inn på klinikkenes hjemmesider.

For noen kan det allikevel bli aktuelt å fjerne implantatene. Det kan være forskjellige årsaker til at man ønsker dette. Ofte har man valgt for store implantater eller man opplever uønskede bivirkninger. Noen har satt inn silikonimplantat i særlig ung alder og angrer senere. Dersom du ønsker å fjerne implantatene er dette heldigvis en relativt rask prosess, der selve inngrepet går unna på rundt en halvtime. Inngrepet innebærer liten risiko og det er få plager etterpå.

Mange har fordommer mot brystkirurgi fordi de forbinder det med massive og unaturlige silikonpupper. I Norge tilhører skrekkhistorier om silikonimplantater sjeldenhetene. Det finnes allikevel de som lokkes til utlandet på grunn av lave priser. Dette anbefaler vi ikke. Man har liten oversikt over autoriserte behandlere og man har svært få rettigheter dersom noe skulle gå galt. I Norge har man som regel en garanti på selve inngrepet og implantatene kommer ofte med livstidsgaranti. Dette gir deg en ekstra trygghet.

Hva angår forventningene til din individuelle behandling, er det viktig at du snakker med kirurgen din om dette. Resultatet vil være avhengig av ditt utgangspunkt, type implantat og metode for inngrepet. Du vil også kunne prøve ulike innlegg i en spesial-bh. Dette vil gi deg et godt bilde av hva du kan forvente. Gjennomfører du operasjonen hos en autorisert og erfaren kirurg er det ingen grunn til at du ikke skal forvente høy kvalitet og et naturlig resultat.

Å legge silikonimplantatet under brystmuskelen har sine fordeler og ulemper. De største fordelene er at det gir en varig, myk og naturlig overgang fra øvre del av brystet og inn mot kløften. Man unngår skarp skygge og merkbar kant. En plassering under muskelen gir også mindre forekomst av kapsling og rippling. Smertene etter operasjonen oppleves dog noe værre enn ved plassering over muskelen. Smertene vedvarer ofte også over lengre tid og beskrives som et trykk mot brystet. En annen ulempe er at man kan oppleve en ørliten forskyvning, oftest til siden, ved stramming av brystmuskelen. Det er også fort gjort at protesene blir for høye og at brystet glir nedenfor implantatet dersom brystet er løst. Dette kan man korrigere ved et brystløft. Dersom man driver aktiv idrett, der man er avhengig av sterke brystmuskler, kan et innlegg under muskelen gjøre muskelen svakere. For alle praktiske forhold, også aktiv mosjonsidrett, vil ikke dette ha noe å si.

Det er kirurgen som bestemmer om du er kandidat til en brystforstørrelse med silikon plassert under brystmuskelen. Dersom du er ung, tynn og har lite underhudsfett vil det være naturlig å vurdere denne plasseringen. Det er også andre faktorer som avgjør om du er aktuell for en brystforstørrelse. Typiske kandidater er:

  • Kvinner med medfødte avvikende fasonger.
  • Kvinner med senfølger etter nødvendig medisinsk behandling, som for eksempel brystkreft
  • Kvinner som ikke har fått barn og som ønsker å øke bryststørrelsen
  • Kvinner som opplever at brystet har endret fasong og størrelse på grunn av barnefødsler eller vekttap

Hva angår resultatet av en brystforstørrelse, der implantatet plasseres under muskelen, så kan det ta noe tid før muskelen slipper taket og man ser det endelige resultatet. Etter dette opplever de aller fleste naturlig myke og flotte bryster. Formen på brystene vil være avhengig av hvordan man så ut før operasjonen. Flere forhold spiller inn, slik som melkekjertelens form og størrelse, mengden underhudsfett og hudens elastisitet. Brystene vil gjerne bli noe rundere etter operasjonen. Etter noen måneder pleier man ikke å merke noe særlig til at man har brystimplantat, og de vil oppleves som en naturlig del av kroppen.

(Video) TicWatch GTH Fitness Smartwatch: Things To Know // Real Life Review

Før og etter

Dersom du ønsker brystimplantater med silikon er det viktig at du kartlegger ulike alternativer og klinikker, før du bestiller konsultasjon hos en kirurg. Under konsultasjonen skal du få fyldig informasjon om aktuell behandling og mulige bivirkninger, du skal gå gjennom din sykdomshistorie, kartlegge dine ønsker og behov, samt få svar på det du måtte lure på.

Under konsultasjonen vil kirurgen ta mål av brystkassen din for å kartlegge utgangspunktet og prøve forskjellige størrelser med implantater. Her vil man også kartlegge om en plassering under brystmuskelen er aktuelt. Størrelsen på brystimplantatet er ikke lik tradisjonelle cup-størrelser, men måles i kubikkcentimeter eller cc. Det vanligste er å velge implantater som ligger mellom 200-350cc. Kirurgen vil veilede og finne den løsningen og det implantatet som passer best for deg.

(Video) Påføring av Spray Filler på Talbot Sunbeam LOTUS- med Hubnut og Miss Hubnut!

Dersom du ønsker å gå videre med behandlingen er det en rekke forberedelser du må gjennom før operasjonen. Disse forberedelsene vil kunne variere ut ifra hvilket implantat og hvilken behandling du får. Dette vil du få grundig informasjon om på klinikken.

Det anbefales at du ikke røyker eller snuser i 2-3 uker før og etter operasjonen. Dersom du er over 40 år må du før operasjonen ta en mammografiundersøkelse. En mammografiundersøkelse vil vise eventuelle forandringer i brystenes celler. Du må også avtale med en pårørende eller venn, som følger deg døgnet etter operasjonen. Du vil få resept på smertestillende, som du henter ut før operasjonsdagen.

Du må faste i 6 timer før operasjonen. Du kan drikke vann, saft, te og kaffe inntil 2 timer før, men du kan ikke tygge tyggegummi, spise pastiller, snuse eller røyke. Du må også unngå alkohol etter klokken 20 kvelden før. Snakk med kirurgen om eventuelle medisiner du tar. Noen må du slutte med før operasjonen.

Kroppen skal være i best mulig ernæringsmessig stand før operasjonen. Det anbefales at du inntar sunn, næringsrik og variert kost i ukene før. Snakk med din lege dersom du har utfordringer vedrørende næringsinntak.

Hygiene er særlig viktig for å redusere infeksjonsfaren. Du må dusje og vaske håret både kvelden før og på morgenen operasjonsdagen. Vær særlig nøye rundt nese og munn, armhulene, navlen, underliv og lysken. Tørk med rent håndkle og ta på rene klær. Unngå hudkrem, parfyme og sminke. Ta også ut eventuelle smykker og piercinger. Neglene skal være korte, rene og uten neglelakk.

På selve operasjonsdagen vil en sykepleier hjelpe deg med de siste forberedelsene. En anestesilege vil informere deg om bedøvelsen, og kirurgen gjør en opptegning av operasjonsområde. Kirurgen vil også svare på eventuelle spørsmål som har dukket opp. Ikke vær redd for å uttrykke bekymring rundt operasjonen. Kirurgene er svært godt vant til å forklare og roe ned pasientene.

Under operasjonen er du lagt i narkose. Fremgangsmåten under operasjonen er avhengig av teknikken som velges, som for eksempel om implantatet plasseres over eller under brystmuskelen. Dette skal du ha fått informasjon om på forhånd. Såret sys som oftes sammen av innvendige sting som er selvoppløsende. Arrene tapes og det legges på bandasje. Selve operasjonen varer i rundt 1 time. Når operasjonen er avsluttet legges du på oppvåkningsavdelingen til observasjon. For å forebygge blodpropp vil en sykepleier prøve å få deg på bena relativt raskt. Etter en brystforstørrelse med silikon vil du som regel bli utskrevet fra sykehuset 2-3 timer etter operasjonen. Du kan ikke kjøre selv, så det er viktig at du har med en venn eller pårørende som hjelper deg.

De første timene etter operasjonen vil du kunne føle deg trett og uopplagt. Det er også helt normalt å føle seg både rastløs og urolig det første døgnet på grunn av medisinene du har fått. Det er heller ikke uvanlig å oppleve smerter, som spreng, stikking og ømhet i brystene. Benytt smertestillende for å dempe dette. Du må regne med å være borte fra jobb i en tid etter operasjonen. Alt fra 1-4 uker kan være normalt, avhengig av yrke. Ta alltid kontakt med klinikken dersom du skulle oppleve store smerter eller uro.

De første to døgnene skal du ha total ro og ligge eller sitte mest mulig stille. Bruk gjerne en ekstra pute eller oppbygging under madrassen når du sover. Etter to dager kan du bevege deg rolig rundt, men pass på slik at brystet ikke får støt eller slag. Den første uken skal du være forsiktig med store bevegelser av armene. Du må ikke løfte tungt eller lene deg på dem.

Bandasjen fjernes 2 dager etter operasjonen. Tapen som sitter over arrene skal ikke fjernes, men skiftes etter rundt 2 uker. Man anbefaler å benytte teip til arrene har bleknet. Du skal benytte en sports-bh som støttebandasje i 8 uker - de første 4 ukene både dag og natt, og de siste 4 ukene på dagtid. Det finnes noe ulik praksis i bruk av støtte-bh, men dette skal du få grundig informasjon om fra din klinikk.

(Video) Er å fikse opp en gammel seilbåt m / 500 ROTTEN BLISTERS til og med verdt det? Childress Seiling 60

Etter operasjonen skal du vente med å dusje i 4 dager. Du må vente med svømming til sårskorpene er borte, noe som vanligvis tar rundt 4 uker. Vær dog forsiktig med klorvann inntil sårene har grodd skikkelig. For å unngå stygge arr må du også beskytte deg mot sollys og solarium de første 12 månedene etter operasjonen. Beskytt arrene med plaster, klær og solfaktor. Vi anbefaler minimum faktor 30.

Komplikasjoner i forbindelse med silikonimplantater er svært sjeldne. Det er allikevel viktig å være klar over hva disse innebærer. Din lege vil gi deg utfyllende informasjon. Hos ca. 0,5% av brystopererte pasienter forekommer det blødning. Blødningen kommer som regel før man forlater klinikken eller i løpet av de to første døgnene. Dette er sjeldent farlig, men krever ofte ny operasjon. Etter en brystoperasjon kan det også oppstå infeksjon. Dette er svært sjeldent og forekommer hos cirka 1 av 500 pasienter. Symptomer på infeksjon er feber, samt rød og stram hud. Ved en infeksjon blir man nødt til å ta ut implantatene og vente i minst 3 måneder før man setter inn nye. Har man først fått en infeksjon er det dog stor fare for at en ny infeksjon vil oppstå.

Kapsling er en av de vanligste bivirkningene ved bruk av brystimplantater. Dersom man plasserer implantatene under brystmuskelen, ser det dog ut som dette oppstår sjeldnere. Det er slik at når man opererer inn et fremmedlegeme i kroppen, dannes det en tynn hinne av kroppens eget vev rundt legemet, kalt pseudokapsel. Dette er helt normalt og ufarlig. Silikon gir liten fremmedlegemereaksjon, som vil si at hinnen normalt er tynn, elastisk og ikke merkbar. Noen får imidlertid en sammentrekning av hinnen, som vil klemme på implantatet og endre brystets fasthet og fasong. Årsaken til kapsling er ikke fullstendig kjent, men kan komme av bakterieforurensing, serom eller blod- og væskeansamling. Dersom man får kapsling vil det som regel skje i løpet av de første 3 årene. Alvorlig kapseldannelse krever operasjon. Ved gjentagende kapsling synker sjansene for å redde implantatet.

Det er svært vanlig med stikninger, brennende følelse og andre smertesensasjoner etter en brystoperasjon. Dette skyldes som oftest at hudnerver skades og irriteres under operasjonen. Benytt smertestillende for å dempe ubehaget. Dersom du får en akutt hevelse i brystet kan det skyldes blødning på grunn av hematom, puss eller dannelse av væske rundt implantatet. I disse tilfellene bør man alltid kontakte lege.

Etter en brystoperasjon kan det oppstå små folder i huden, kalt ripplinger. Den vanligste årsaken til dette er at lommen der implantatet er plassert er for liten eller at det er svært tynn hud over. Dette er vanligst hos pasienter som er svært slanke. Dersom man plasserer implantatet under brystmuskelen vil man i stor grad kunne unngå disse ripplingene.

Etter operasjonen kan du oppleve nedsatt følelse i arrområdet og over brystvortene. Følelsen vil i de aller fleste tilfeller være tilbake i løpet av et år. Noen sjeldne ganger forekommer det økt følsomhet i brystvortene. Dette kan være svært ubehagelig, men pleier også å gi seg etter hvert.

Anaplastisk storcellet lymfon, også kalt BI-ALCL, er et relativt nytt og sjeldent fenomen i sammenheng med brystimplantater. Ved denne tilstanden oppstår en væskeansamling rundt implantatet, som ledsages av en kapselsammentrekning og en svulst. Denne svulsten er ondartet. Det foreligger bred enighet om at tilstanden er svært sjelden og at de fleste kan kureres ved å fjerne implantatet og kapselen rundt. Det vanligste symptomet er ensidig hevelse i brystet. Skulle du oppleve dette er det viktig at du oppsøker lege. Det er allikevel verdt å være klar over at de færreste væskeansamlinger skyldes BI-ALCL.

Det er viktig å huske på at alvorlige komplikasjoner og bivirkninger er svært sjeldne i forbindelse med brystimplantater. Dersom du allikevel opplever ubehag eller uro, kontakter du lege.

I Norge er operasjon med silikonimplantater svært sikkert, uansett plassering. Det er kun to produsenter i verden som lager silikonen som benyttes i implantatene. Disse er FDA godkjent. Tidligere måtte man bytte silikonimplantater etter cirka 10 år. I dag har implantatene blitt så gode at de fleste kommer med livstidsgaranti. Man gjennomfører allikevel en kontroll etter 10 år. Det er også verdt å merke seg at selv om de beste implantatene kommer med livstidsgaranti, mener mange kirurger at det oppstår materialtretthet etter rundt 20 år. Man anbefaler derfor ofte å bytte implantatene rundt den tid. Snakk med din klinikk om informasjon vedrørende sikkerhet og garantier.

De aller fleste vil få pene, naturlige bryster med normal mykhet etter en brystforstørrelse.Det endelige resultatet vil dog ikke foreligge før 6–12 måneder etter operasjonen, og den endelige kontrollen skjer etter dette. Tidligere anbefalte man årlige kontroller, men med dagens innlegg anses dette som unødvendig. Man bør allikevel oppsøke klinikken om man merker ubehag eller forandringer.

(Video) SCP-261 Pan-dimensjonale Vending og Experiment Logg 261 Ad De + Komplett +

I Norge er det ikke lov til å vise før- og etter bilder av silikon fra kosmetiske inngrep i markedsføring eller på nettsider. Snakk med din lege om hva du kan forvente av din individuelle operasjon.

Typer og alternativer

Et alternativ til å plassere implantatet under brystmuskelen, er en plassering over. De fleste som får implantatene plassert over brystmuskelen har godt med underhudsfett. Man har ofte noen kilo ekstra og et viss heng i brystene. Brystene kan gjerne ha vært litt smale og assymetriske. Å plassere implantatet over muskelen gir ofte mindre smerter etter operasjonen. Dersom man er slank og har lite underhudsfett kan dog implantatet synes. Din kirurg vil hjelpe deg å velge riktig plassering.

Uansett om implantatet legges over eller under brystmuskelen, må du velge størrelse, form og profil på implantatene. Din kirurg vil anbefale passende form, fasong og størrelse til din kropp. Du gjør lurt i lytte til kirurgens anbefalinger, da feil implantater kan forårsake komplikasjoner.

Et godt alternativ til silikonimplantat innebærer å kombinere implantatet med en fettransplantasjon, også kalt hybrid brystforstørrelse. Denne typen operasjon har økende popularitet, særlig for relativt slanke kvinner som ønsker en liten forstørrelse. Brystforstørrelsen gir en naturlig form og bevegelse, samt et mykere bryst. Fettet tas fra egen kropp, som oftest fra lår eller buk. Det er også mulig å gjennomføre en brystforstørrelse kun basert på eget fett. Dersom dette er aktuelt, ta kontakt med en autorisert klinikk for mer informasjon.

Neste steg

Det er svært viktig at du velger en autorisert kirurg for din behandling med silikon plassert under brystmuskelen. Et kirurgisk inngrep er omfattende og vil alltid innebære en viss form for risiko. En dyktig behandler vil redusere denne risikoen. Er du ung og vurderer brystforstørrende operasjon, ta kontakt med din fastlege for råd og veiledning.

Husk å sammenlikne flere behandlere og klinikker før du tar en avgjørelse. Du kan lese mer om brystimplantater under brystmuskelen her:

Fornebuklinikken

Plastisk kirurgi

(Video) Spinosaurus Fishes for Prey | Planet Dinosaur | BBC Earth

Aleris

Volvat

Videos

1. VAN LIFE Challenges | Lernfeld Kommunikation - Ratschläge geben? NO!
(for a better world - on tour)
2. Rasend schnell von 0 auf 2500 Abonnenten | AUFRUHR im VAN LIFE
(for a better world - on tour)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Saturnina Altenwerth DVM

Last Updated: 01/09/2023

Views: 6614

Rating: 4.3 / 5 (64 voted)

Reviews: 87% of readers found this page helpful

Author information

Name: Saturnina Altenwerth DVM

Birthday: 1992-08-21

Address: Apt. 237 662 Haag Mills, East Verenaport, MO 57071-5493

Phone: +331850833384

Job: District Real-Estate Architect

Hobby: Skateboarding, Taxidermy, Air sports, Painting, Knife making, Letterboxing, Inline skating

Introduction: My name is Saturnina Altenwerth DVM, I am a witty, perfect, combative, beautiful, determined, fancy, determined person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.