Hvem var Nils Krogstad? (2023)

Nils Krogstad er en av de mest kontroversielle karakterene i Henrik Ibsens Et dukkehjem . Selv om han i begynnelsen av historien fremstår som en skurk, har han senere muligheten til å forløse seg selv, og han angrer på handlingene sine. Til slutt forvandler han seg til en annen person og bestemmer seg for å starte et nytt liv med sin ungdoms kjærlighet.

om forfatteren

Henrik Johan Ibsen (1828-1906) var en av Norges største dramatikere. Han ble født i Cristianía, som i dag er Oslo by. Da han var liten, flyttet familien til en gård i utkanten av byen, og det var der han tilbrakte mesteparten av barndommen.

I løpet av ungdommen hadde han forskjellige jobber mens han studerte til lege. Imidlertid ble han ikke uteksaminert i det feltet. I stedet ble han interessert i litteratur, spesielt poesi og drama. Hans første dramatiske verk, Catilina (1848-1850) og La tomb del guerrero (1851) demonstrerte hans opprørske og transgressive stil, som år senere skulle bli hans eget mest særegne kunstneriske merke.

Mens han arbeidet ved Det norske teater i Bergen, urfremførte han ulike dramatiske verk, som Johannesnatten (1853), og fru Inga av Ostraad (1855). I 1858 giftet han seg med Susannah Thoresen, som han fikk sin eneste sønn Sigurd Ibsen med.

Noen år senere forlot han Norge og ble værende i frivillig eksil i mer enn 25 år. Mesteparten av tiden bodde han i Italia og Tyskland. I de årene skrev han noen av sine mest kjente verk, som Et dukkehjem (1879), Spooks (1881), Vildanden (1884) og Hedda Gabler (1891).

I 1891 bosatte han seg igjen i Christiania, Norge. Han døde der i 1906, etter å ha lidd av forskjellige medisinske problemer, i en alder av 78.

Henrik Ibsen var en kontroversiell forfatter i sin tid, fordi han stilte spørsmål ved verdiene og moralen i det konservative norske samfunnet. Imidlertid klarte han å få en viss anerkjennelse før sin død, ikke bare i landet, men også internasjonalt.

Han regnes for tiden som en av de mest innflytelsesrike dramatikerne, og verkene hans er klassikere innen universell litteratur.

Om dukkehus

Et dukkehjem er et treakters stykke utgitt av Henrik Ibsen i 1879. Det hadde første gang premiere på Det Kongelige Teater i København, Danmark, og er for tiden forfatterens mest kjente skuespill.

Handlingen foregår i en by i Norge, hvor det bor en familie bestående av et par og deres tre små barn. Historien sentrerer seg om Nora Helmer, som fyller rollene som kone, mor og husmor, men gjennomgår en personlig transformasjon som kulminerer i en uventet og sosialt kontroversiell slutt.

På grunn av den innovative måten Ibsen fremstilte Nora på og handlingene denne kvinnen utfører, fikk Et dukkehjem negative anmeldelser, og de mest konservative sektorene i det norske samfunnet anså det nærmest som en krenkelse av datidens tradisjonelle verdier. Samtidig fikk arbeidet stor anerkjennelse fra de mest progressive gruppene i landet. Senere ble hun også anerkjent internasjonalt.

Tegn

I Casa de muñecas vises følgende karakterer :

 • Nora Helmer: er kona til Torvald Helmer, mor til tre barn og husmor.
 • Torvald Helmer: han er advokat i bank, ektemann til Nora og far til tre barn.
 • Dr. Rank – Han er en velstående familievenn som lider av en dødelig sykdom.
 • Kristine Linde: Hun er en enke som også er en venninne av Nora.
 • Nils Krogstad: Ansatt i banken hvor Torvald jobber.
 • Barna: de er barna til Nora og Torvald. De heter Ivar, Bobby og Emmy.
 • Anne Marie: Hun er barnevakt for barna og var tidligere barnevakt for Nora.
 • Helene: er tjeneren til Helmer.

Kort sammendrag av dukkehus

Første akt

Dollhouse begynner med å vise hvordan Nora Helmer forbereder alt for å feire jul. Selv om ektemannen Torvald Helmer skjeller henne ut for å ha brukt mer penger enn året før på julehandel, fremstår begge ektefellene lykkelige og forelsket. Dessuten har de enda en grunn til å feire, da Torvald fikk opprykk på jobben sin.

Et øyeblikk senere kommer noen besøkende. En av dem er Kristine Linde, en gammel venn av Nora, og den andre er Dr. Rank, en venn av familien. Kristine tilstår for Nora om sine økonomiske vanskeligheter og ber om hjelp til å få jobb. På sin side forteller Nora at hun gikk gjennom en lignende opplevelse da Torvald ble syk og de måtte reise til Italia for medisinsk behandling. For å dekke utgiftene til reisen skaffet Nora seg ulovlig lån og forfalsket farens underskrift. Siden den gang har han spart i hemmelighet for å betale ned på lånet.

Når den tredje gjesten, Krogstad, en medarbeider av Torvald, kommer, blir Nora urolig. Senere ber hun mannen om å hjelpe venninnen Kristine med å få jobb i banken.

Etter at gjestene drar blir Nora alene igjen, og Krogstad dukker opp igjen. Han ber ham hindre Torvald i å sparke ham. Når Nora nekter, presser Krogstad henne til å fortelle mannen sin om svindelen. Hun er enig, men klarer ikke å overbevise Torvald.

Andre akt

Nora fortsetter å prøve å hindre ektemannen i å sparke Krogstad, og forteller ham at hans kollega kan ødelegge karrieren hans.

Dr. Rank besøker dem igjen, og Nora bestemmer seg for å søke hans hjelp. Men i stedet innrømmer Dr. Rank at han er i ferd med å dø og at han alltid var forelsket i henne.

Senere konfronterer Krogstad Nora igjen, og hun forklarer at hun ikke klarte å overbevise mannen sin. Krogstad forteller ham da at han skrev et brev til Torvald og fortalte ham sannheten om svindelen.

Fortvilet ber Nora Kristine hjelpe henne med Krogstad. Når Torvald kommer hjem og skal åpne posten, distraherer Nora ham ved å vise ham en dans hun planlegger å fremføre på en kostymefest de er invitert til.

tredje akt

Kristine, som for år siden hadde en affære med Krogstad, klarer å overbevise ham om å slutte å presse penger fra Nora. Men han ber henne ikke lete etter brevet, så paret kan løse denne konflikten en gang for alle.

Under kostymefesten hvor hovedpersonene i stykket deltok, sier Dr. Rank farvel til Nora fordi han tror at hun snart er i ferd med å dø. Torvald åpner postkassen og leser posten.

Nora er klar til å stikke av, men Torvald skjeller henne ut fordi ryktet hennes nå avhenger av Krogstad. Han anklager henne for å være en uærlig og umoralsk kvinne som ikke er verdig til å oppdra barna sine. Han forsikrer henne også om at de bare vil forbli gift for å holde oppe utseendet.

Senere får Nora et brev fra Krogstad, der hun angrer på å ha presset henne ut og gir henne dokumentene som belaster henne. Torvald brenner dem og skåner Nora. Imidlertid er hun skuffet over mannen sin og innser at han aldri elsket henne.

Til slutt bestemmer hun seg for å forlate mannen sin og barna for å starte en reise med personlig utvikling. Selv om Torvald minner henne om hennes forpliktelser som kone og mor, forteller hun ham at hun også har en forpliktelse overfor seg selv. Til slutt smelles døren igjen.

Kjennetegn på karakteren til Nils Krogstad

Nils Krogstad er en av karakterene i Et dukkehjem som i begynnelsen fremstår som en skurk i historien. Han er en bitter, middelaldrende mann som jobber i samme bank som Torvald Helmer og anser seg selv som en fiasko. Selv om de er kolleger, er disse to mennene svært forskjellige. Mens Torvald har et plettfritt rykte, har Krogstad et dårlig rykte og er i ferd med å få sparken.

I likhet med hovedpersonen, Nora Helmer, gjennomgår Krogstad en transformasjon gjennom historien og utfører noen uventede handlinger som gir karakteren hans større kompleksitet.

Krogstad som antagonist

I begynnelsen av stykket avbryter ankomsten av Krogstad til Helmer-hjemmet familiens lykke og tilsynelatende ro, og utløser hovedkonflikten. Han fremstår som en hensynsløs og skruppelløs mann, som ikke nøler med å presse penger fra en forsvarsløs kvinne for å nå målet sitt.

Krogstads utseende avslører hans egen korrupsjon, for han truer Nora med å avsløre svindelen hun begikk med hans hjelp, noe som inntil da forble hemmelig.

Gjennom sin utpressing akter Krogstad å beholde jobben og senere også en forfremmelse. Dermed blir han historiens antagonist, årsaken til hovedpersonens fortvilelse og på en eller annen måte katalysatoren for påfølgende hendelser.

Den mørke siden av Krogstad

Krogstads grusomme oppførsel kan i hovedsak ses gjennom de to første aktene, når han fortsetter å forfølge og utpresse Nora Helmer.

Krogstad presser Nora for å overbevise ektemannen om ikke å sparke ham. I møte med hennes forgjeves innsats, blir Krogstad utålmodig, sint og krever mer og mer av henne.

Krogstad dytter Nora over kanten, og hun kommer til å vurdere selvmord for å unnslippe sorgen og unngå problemer hun ser komme. Krogstad legger merke til og anklager henne for å være feig. Han minner henne også om nytteløsheten i en slik handling, for selv om hun skulle dø, ville Torvalds rykte likevel bli skadet dersom svindelen ble kjent.

Torvald, uvitende om at Krogstad presser ut sin kone, definerer ham som en mann med dårlig rykte, moralsk syk og korrupt, hvis dager på jobb er talte.

Den andre siden av Krogstad

Etter hvert som historien utfolder seg, dukker det opp noen felles kjennetegn mellom Krogstad og Nora Helmer som avslører nye fasetter ved karakterene. Den «gode» og mer humane siden av Krogstad dukker opp; og et nytt bilde av Nora, ansvarlig og bekymret, vises også.

Både Nora og Krogstad forfalsket underskrifter for å skaffe penger og hadde lignende motiver for å begå svindelen. De to ble tvunget til det av sine nærmeste: Nora for å redde ektemannens liv og Krogstad for å forsørge barna hans som alenefar. Også på et tidspunkt underholdt Krogstad, i likhet med Nora, ideen om selvmord for å løse problemene sine.

Nora og Krogstad er også to personer som prøver å gjøre opp for seg. Krogstad gjør det ved å prøve å beholde jobben for enhver pris; og Nora prøver i all hemmelighet å spare så mye hun kan for å betale ned lånet. Begge er også fanger av fortvilelse og ofre for samfunnets rigide og hensynsløse regler.

Når Krogstads motiver blir oppdaget, kan hans mer menneskelige side sees. Dette gir på en måte også et glimt av en mulig positiv løsning på konflikten mellom ham og Nora.

Krogstads forvandling

Når Krogstad gjenforenes med sin gamle kjærlighet, Kristine Linde, har de en samtale som vekker følelsene deres igjen og setter i gang Krogstads forvandling. Han bestemmer seg for å slutte å presse ut Nora og fokusere på fremtiden.

For å få slutt på utpressingen bestemmer hun seg for å finne brevet og rive det opp, men overraskende forteller Kristine henne at hun heller lar det ligge i postkassen så Nora og Torvald kan snakke om det og bli ferdig med det. Krogstad aksepterer, og sender et nytt brev, der han gir dem bevisene han har om svindelen og sier at han ikke vil avsløre hemmeligheten.

Selv om denne endringen i Krogstad virker plutselig, er den et resultat av en transformasjon som skjer hos en som egentlig ikke har en ond natur, men snarere et stort behov for forståelse og hengivenhet for å styre livet sitt.

Til slutt, til tross for at svindelen ikke er offentliggjort, bryter forholdet mellom Nora og Torvald sammen og han blir avslørt som historiens sanne antagonist.

Ved å forløse seg selv ved å trekke tilbake handlingene og avslutte utpressingen, er Krogstad klar til å starte et nytt liv med kvinnen han elsker.

Bibliografi

-Annonse-

Artículos Relacionados:

 1. Gresk mytologi: hvem var titanene?
 2. Hvem var «frihetens sønner» i USA?
 3. Hvem var «roninene» i det føydale Japan?
 4. Hvem var A’Lelia Walker? Opprinnelse og historie
 5. Hvem var Herbert Richard Baumeister?
 6. Hvem var Semele i gresk mytologi?

- Advertisement -

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Domingo Moore

Last Updated: 12/03/2023

Views: 6312

Rating: 4.2 / 5 (73 voted)

Reviews: 80% of readers found this page helpful

Author information

Name: Domingo Moore

Birthday: 1997-05-20

Address: 6485 Kohler Route, Antonioton, VT 77375-0299

Phone: +3213869077934

Job: Sales Analyst

Hobby: Kayaking, Roller skating, Cabaret, Rugby, Homebrewing, Creative writing, amateur radio

Introduction: My name is Domingo Moore, I am a attractive, gorgeous, funny, jolly, spotless, nice, fantastic person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.