Grand Theft Auto 6: Allt du behöver veta om GTA 6 (2023)

Läsare som du hjälper till att stödja Pocket-lint. När du gör ett köp genom att använda länkar på vår webbplats kan vi få en affiliateprovision. Läs mer.

Det känns som om det var igår som Rockstar Games släppte sitt kritikerrosade Red Dead Redemption 2 och släppte oss in i en enorm värld av banditer och skottlossningar. Det kan väl inte ha varit så länge innan då man släppte loss det vansinnigt framgångsrika Grand Theft Auto 5?

Jo, det kan det faktiskt mycket väl. GTA 5 må sedan dess ha släppts på nytt för att förlänga sin livslängd, men det kom ursprungligen ut 2013. Mycket har förändrats sedan dess, och med en ny generation konsoler i våra händer, bestående av PS5 och Xbox Series X och S, vet vi nu med säkerhet att ytterligare ett spel i Rockstars mest kända franchise är på väg.

POCKET-LINT VIDEO OF THE DAY

Vi har samlat allt vi vet om Grand Theft Auto 6 här för din njutning - låt oss börja.

Utgivningsdatum för GTA 6

När vi börjar med möjliga releasedatum är det värt att ge dig lite bakgrundsinformation. Medan GTA 5 släpptes 2013 kunde Rockstar inte omedelbart rikta sin fulla uppmärksamhet mot att utveckla en uppföljare. De började tydligen arbeta på GTA 6 under 2014, men hade under tiden Red Dead Redemption 2 att göra, för att inte tala om PC-, PS4- och Xbox One-versionerna av GTA 5 och PC- och Google Stadia-versionerna av Red Dead Redemption 2.

Alla dessa kräver arbete men är nu ur vägen, och Rockstar har äntligen brutit upp och meddelat att de faktiskt arbetar på GTA 6, och att även om de inte har något att dela med sig av just nu kommer fler nyheter att komma i sinom tid.

Det är alltså skönt att veta vad vi alla misstänkte - det kommer att komma ett sjätte GTA-spel, och det är redan under full utveckling. Hoppas bara inte för mycket på att det kommer att dyka upp snart. I slutet av maj 2022 sa den franske journalisten Chris Klippel att Rockstar hade ett avslöjande för ett mystiskt projekt planerat inom kort, så det är möjligt att detta pekar på att GTA 6 kommer att få en trailer någon gång.

I början av juli 2022 nämnde en annan uppdatering av Rockstars community att utvecklaren är medveten om "behovet av att överträffa spelarnas förväntningar och för att nästa del ska bli det bästa det kan bli", så vi är intresserade av att se hur ambitiöst spelet är.

(Video) Grand Theft Auto VI: Official Gameplay Trailer

GTA 6 läcka

I september 2022 fick vi en av de största spelleckorna på senare tid när en användare laddade upp bokstavligen massor av bilder av ett Grand Theft Auto 6 som uppenbarligen håller på att utvecklas till GTAForums, som sedan dess har rensat bort inläggen.

Efter en kort tid bekräftade ROckstar att läckan var äkta, medan dess utgivare Take-Two började utfärda upphovsrättsliga strejker för att ta bort innehållet från nätet. Hackaren i fråga, som försökte sälja ytterligare information till högstbjudande, uppges nu utredas av FBI.

Läckan visade upp tidiga spelbilder som bekräftade olika detaljer som redan ryktats, inklusive att minst en huvudperson är en kvinna, och som innehöll en hel del ganska detaljerad dialog.

Den visade också vad som ganska tydligt är Vice City, en av de ryktbara miljöerna för spelet.

Grand Theft Auto 6: Allt du behöver veta om GTA 6 (1)

Plattformar för GTA 6

Den andra viktiga detaljen i den första stora läckan om GTA 6 gällde förmodligen de plattformar som spelet troligen kommer att släppas på. GTA 5 kom ut i slutet av en konsolgeneration och släpptes till PS3 och Xbox 360 för att sedan släppas på nytt med bättre prestanda och grafik till nästa uppsättning konsoler.

Tydligen kommer det mönstret inte att upprepas med GTA 6. Läckan tyder på att spelet kommer att vara exklusivt för Playstation 5 och Microsofts Xbox Series X och S.

Med tanke på att dessa konsoler kommer att ha funnits ute i minst ett par år vid lanseringen är det helt trovärdigt.

Med tanke på att Red Dead Redemption 2 tog mycket mindre tid på sig att komma till PC-spelare än vad GTA 5 gjorde för flera år sedan, skulle det dock vara något förvånande om GTA 6 inte också tar sig till PC inom ett år efter lanseringen.

GTA 6 gameplay

Att vänta på detaljer om ett nytt GTA-spel innebär vanligtvis ett stort område för spekulationer - var kommer det att utspela sig? Även om karaktärer och handlingslinjer är lika föremål för intressanta detaljer är det något med GTA:s miljö som känns som det mest centrala valet som Rockstar måste göra. Vare sig det är Liberty City, Los Santos eller någon annan storstad, så är den lekplats där spelarna kommer att göra uppror ett stort frågetecken som hänger över spelet.

(Video) GTA 6 (2023 Announcement)

Just nu är det här som spekulationerna fokuserar, med GTA Online-spelare som vid ett tillfälle blev övertygade om att GTA 6 kommer att utspela sig i Vice City, GTA 3:s omtyckta, neonblåsta alternativa version av Miami. Resonemanget bakom detta? GTA Onlines racing DLC, Open Wheels, har en racerbana som ser misstänkt ut som konturerna av en karta som skulle inkludera Miami och en del av Mexiko. Konturerna ser ganska tydliga ut, som du kan se på bilden nedan, men Rockstar håller uppenbarligen sitt eget råd i det här skedet.

Grand Theft Auto 6: Allt du behöver veta om GTA 6 (2)

Den här idén fick lite mer detaljer genom en påstådd läcka, som påstås ha kommit via vännen till en missnöjd före detta Rockstar-anställd. Om man ska tro informationen kommer spelet att utspela sig i Florida och ha en karta som är större än GTA 5 och Red Dead Redemption 2 tillsammans och som täcker tre städer inklusive Vice City. Spelarna skulle tydligen kunna styra fyra olika huvudpersoner, vilket är en utvidgning av GTA 5:s tre huvudpersoner.

Grand Theft Auto 6: Allt du behöver veta om GTA 6 (3)

En annan kartläcka tycks visa mer av hela kartan, tillsammans med en sektion som fans spekulerar i att den kan vara baserad på Kennedy Space Centre, baserat på dess layout. Som vanligt finns det dock inte mycket som bekräftar detta som riktig information.

Mer information kommer från en poster på Reddit som har sammanställt olika läckta bilder för att skapa ett koncept av hur kartan kan se ut. Den är expansiv och innehåller ett enormt hav - ett så tomt område att vi är ganska skeptiska till att det kommer att sluta med att vara verkligt, såvida inte Rockstar tar serien i en helt ny, nautisk riktning.

https://www.redditmedia.com/r/GTA6/comments/n93ska/gta_6_map_stiched_together_with_old_and_new_leaks/?ref_source=embed&ref=share&embed=true

Det har också föreslagits på andra håll att Liberty City (från GTA III), San Andreas (från GTA: San Andreas, förstås) och Mellanvästern skulle kunna vara med, eller kanske till och med alla dessa platser i olika delar. Ett rykte i mars 2022 har också föreslagit att spelet kommer att vara uppdelat på olika tidsperioder, mer än bara för korta episoder som GTA 5:s prolog.

(Video) Grand Theft Auto 6 | 10 Leaks You Need To See

Oavsett vilket, förvänta dig att spelet kommer att tänja på gränserna för vad den nya hårdvaran från Sony och Microsoft är kapabel till. Det finns ingen garanti för att spelvärlden kommer att vara större och mer detaljerad än kartan från GTA 5, men det är i alla fall så det verkar vara trenden.

I en stor Bloomberg-rapport i juli 2022 fick vi information om att spelet faktiskt utspelar sig i Rockstars version av Miami, ett enklare svar än all spåning ovan. Detta stöddes också av läckan från september 2022.

Samtidigt har rykten också cirkulerat om att spelets karaktärslista kommer att innehålla en kvinnlig spelbar karaktär för första gången i serien, något som borde ha skett för länge sedan i våra ögon. Informationen kommer från Tom Henderson, en mångårig läckare som har gjort korrekta påståenden tidigare.

Den detaljen bekräftades av Jason Schreier i samma Bloomberg-rapport i juli 2022, en lång tid senare, tillsammans med informationen att den kvinnliga huvudpersonen kommer att vara latina, den ena halvan av ett par inspirerat av Bonnie och Clyde. Återigen verkar bevis från läckan från september 2022 bekräfta detta.

Vi kan förvänta oss att spelet kommer att tänja på de tekniska gränserna också, och det kommer tydligen att hålla sig till den mer fotorealistiska grafiken från GTA 5 snarare än att satsa på något mer stiliserat, enligt ett rykten nyligen.

Grand Theft Auto 6: Allt du behöver veta om GTA 6 (4)

Historien om GTA 6

Huvudhistorien i varje GTA-spel hittills har som regel handlat om kriminalitet, men den exakta smaken kan alltid ändras. En viktig information när det gäller GTA 6:s berättelse är att Rockstars medgrundare Dan Houser lämnade studion i mars 2020.

Det innebär att en av studions viktigaste smakdomare och författare har lämnat oss, någon som tillsammans med sin bror Sam har format franchisens ton från allra första början.

Med tanke på den troliga tidpunkten för spelet finns det å ena sidan en god chans att Dan Houser har kunnat påverka manuskriptet och berättelsen innan han lämnade oss. Å andra sidan, om han var på väg bort är det mycket möjligt att han inte var lika involverad. Det innebär att vi kan få ett röstbyte i GTA 6, något som antyddes av rapporter om att berättelsen startades om efter Housers avgång, som dök upp i november 2021.

(Video) GTA 6 MAP - The BIGGEST Map Size In Grand Theft Auto History! (GTA VI)

Exakt hur det skulle manifestera sig är svårt att gissa, men det är en intressant utveckling för Rockstar, det är säkert. Ett annat rykten nyligen startades av ett gammalt patent som Rockstar lämnade in 2017:

Det låter verkligen trovärdigt att Rockstar skulle kunna tänka sig att berätta en historia som involverar gentrifiering och kapitalismens krypande - en fruktbar jordmån för en ganska lätt satir, vågar vi säga det? En föränderlig stad som reagerar på spelarens handlingar i berättelsen är dock en ganska övertygande idé.

En liten detalj om spelets historia som kommer upp till ytan har att göra med dess tidsmässiga placering. Eftersom folk spekulerar i att det kan komma att återvända till Vice City har det funnits frågor om huruvida spelet kommer att utspela sig på 1980-talet igen. Enligt den produktiva läckaren Tom Henderson kommer det dock att vara en modern titel som GTA 5.

Henderson har fått rätt ett flertal gånger tidigare, så det här är verkligen en intressant utveckling.

På senare tid har vi hört från en läckare att spelet kan innehålla GTA 4:s Nico Bellic, som får referenser i GTA 5 men som faktiskt inte har dykt upp igen sedan hans expansioner avslutades. Som med många GTA-läckor kan det bara vara för GTA Online vid någon tidpunkt, men det är en spännande potentiell koppling mellan utgåvorna i serien.

Så för tillfället verkar det som att du kan förvänta dig en berättelse med dubbla huvudpersoner som utspelar sig i Miami, och Jason Schreiers stora rapport i juli 2022 indikerade också att spelet kommer att gå lite lättare på skämt än tidigare titlar, särskilt när det gäller att slå ner.

Det innebär förhoppningsvis färre skämt på bekostnad av minoriteter och de rättslösa, och fler slag uppåt mot de förtryckssystem som de utsätts för.

Vi kommer att lägga till fler detaljer i denna sammanställning när ny information kommer ut eller när faktiska tillkännagivanden görs, så se till att hålla koll på oss.

FAQs

What years is GTA 6 coming out? ›

Microsoft has also stated that GTA 6 is expected around this time, with a response to the UK Competition and Markets Authority investigation into its acquisition of Activision Blizzard reading: "The highly anticipated Grand Theft Auto VI is expected to be released in 2024."

Is GTA 6 coming confirmed? ›

GTA 6 is officially happening, although exactly when is very much in the air right now. However, Rockstar Games has confirmed that it is working on the title.

What has Rockstar said about GTA 6? ›

"We are extremely disappointed to have any details of our next game shared with you all in this way. Our work on the next Grand Theft Auto game will continue as planned and we remain as committed as ever to delivering an experience to you, our players, that truly exceeds your expectations.

Will GTA 6 have a girl? ›

The next instalment of Grand Theft Auto will include a female playable character for the first time and is to be set in Vice City, the in-game universe's ersatz Miami, leaked footage confirms.

What month is GTA 6 coming out? ›

With both these leaks and the previous release dates in mind, we expect GTA 6 to release in October or November of 2024.

How much will the GTA 6 cost? ›

So the $2 billion could be the entire budget for GTA 6, which would easily make it the most expensive video game ever. Seems a bit high, since the highest reported budgets are Star Citizen with around half a billion dollars and Cyberpunk 2077 with $317 million.

Why is GTA 6 taking forever? ›

At the investor call, Take-Two's CEO explained that it is better to delay the game than make it a failure. Zelnick discussed how the company was hit with lower sales in this fiscal year and also acknowledged the importance of waiting to release games until the developers are sure about their quality.

Will GTA 6 be the last? ›

After much speculation, Rockstar has officially confirmed that it's working on the next GTA game. "We're pleased to confirm that active development for the next entry in the series is underway," Rockstar said in February 2022.

Who hacked Rockstar? ›

Threat actor Lapsus$ is now seemingly responsible for hacking gaming giant Rockstar Games after targeting mega-brands like Microsoft, Cisco, Samsung, Nvidia, Okta and probably Uber.

How did the GTA 6 leak happen? ›

Where did it come from? The hacker says the footage was obtained by breaking into Rockstar's Slack channel, the communication platform used for internal collaboration. The 90 videos were posted there, he says, and were easily downloaded.

Will GTA 6 have animals? ›

The franchise's 2013 entry did feature some virtual fauna and a hunting side mission for Trevor, but GTA 6 is set to include more exotic creatures like boars, alligators, and raccoons.

How do you kidnap a girl in GTA 5? ›

The Random Event is located up in Vinewood Hills. As you drive by the nice rich homes, a young woman is abducted by members of the Lost & Damned and you must save her from them. As soon as the woman is thrown into the Lost van, chase after the van and shoot it down.

Who is GTA 6 main character? ›

The female protagonist in GTA 6 is named Lucia according to the leaked gameplay. The male character is named Jason.

How do you make a girl in GTA? ›

Can you change gender in GTA Online? At the time of writing, there are no official ways to change your character gender in GTA Online. The moment you leave the game's character creation menu – where you must choose male or female – your choice of gender will be locked in.

Is Los Santos a real city? ›

Los Santos is a fictional city in the GTA universe, loosely based on Los Angeles and other California Coast cities. It is the setting for games like GTA SA and GTA V, and has many different sections, based on real life places.

What will be the size of GTA 6? ›

In terms of game file size, we estimate you will need at least 150 GB free storage.

Will GTA 6 release in 2023? ›

While Rockstar Games has confirmed that they're working on the next installment, no official trailer has been revealed yet. This is a clear indicator that GTA 6 won't be released anytime soon. As it currently stands, it's highly unlikely that players will get their hands on the game in 2023.

Will GTA 6 be on my phone? ›

Considering the success of games like GTA 5 and Red Dead Redemption 2 on PC, GTA 6 will most likely launch on PC and consoles like PS5 and Xbox Series X|S simultaneously. That being said, it's highly unlikely to see Rockstar launching the next GTA game on mobile.

How many cars will GTA 6 have? ›

The number of vehicles included in the Grand Theft Auto series has gotten bigger and bigger over the years, and with GTA 6 being the most ambitious project that Rockstar has ever created, we can expect at least 300 vehicles in GTA 6 at launch, which would be the highest in the series.

Will GTA 6 have a big map? ›

Spotted by Metro, Redditor ChurchofGTA charted the GTA 5 map over the estimated area of the GTA 6 map. The results showed that the upcoming map will reportedly be around 50 percent bigger than its predecessor.

How much money does Rockstar make a day? ›

GTA 5 generated almost $1 billion for Rockstar in 2020, which breaks down to almost $2.5 million each and every day. Eight years on from its initial launch, GTA 5 still generates just short of $2.5 million per day for Rockstar.

Is GTA 6 almost ready? ›

According to a report by Bloomberg (opens in new tab)(opens in a new tab) published back in June, 2022, current and former Rockstar staff reckoned GTA 6 was still at least two years away from release, suggesting a 2024/2025 launch.

Where is GTA 6 set? ›

GTA 6 is confirmed to be located in Vice City (Miami) and its surrounding areas, with a very large map.

Will Trevor be in GTA 6? ›

Trevor Phillips (born 1968) is the tritagonist and one of the seven playable characters in Grand Theft Auto VI. in Option C in GTA V.

What city is GTA 6 based on? ›

GTA 6 will be set in a fictional version of Miami and its surrounding areas, and the game will supposedly change over time with Rockstar Games adding new cities and even more interior locations than previous games in the franchise.

Who is the legendary hacker? ›

Kevin Mitnick holds the title as the world's most famous hacker ever, with this title dating back to 1995 by the US Department of Justice. Kevin Mitnick started hacking at an early age. He broke into the realm of public attention in the 1980s after he hacked into the North American Defense Command (NORAD).

Who was behind the GTA 6 leak? ›

An admin for the popular hacking forum Breached, who goes by the username pompompurin, alleges that the culprit is a 16-year-old male based in the U.K. They allege that he has ties with the hacker group Lapsus$ which claimed responsibility for both the recent Uber hack and another on graphics-card manufacturer Nvidia.

Who is responsible for GTA 6 leak? ›

The hacker, under the name teapotuberhacker, uploaded more than 90 videos onto the Grand Theft Auto fan forum. The videos contained early gameplay clips from what appeared to be an early build of the highly anticipated GTA 6.

How many years have they been working on GTA 6? ›

Started In 2012-2015

GTA 6 development started back in 2012 (before GTA 5 released) but didn't hit the production line until 2015 - it was being developed under the codename PROJECT AMERICAS. Chris Liberty, in a now-deleted Reddit post, confirmed this by saying it's been in pre-production since 2014.

Can you pet a dog in GTA 5? ›

Though you cannot pet the dog in the retail version of Grand Theft Auto V, an unused animation can be unlocked via a save editor; this allows the player to finally pet Chop.

Can you have a dog in GTA 5? ›

Dogs, or any kind of animal for that matter, cannot be spotted in the Grand Theft Auto games until GTA V, the latest franchise of the game. In GTA 5, you can actually own one and take one named “Chop” for a walk.

Why there are no animals in GTA? ›

From animals, only cockroaches exist in GTA Online, likely for reasons related to server load. However, as part of the continuation of the The Diamond Casino & Resort update, Peyote Plants were added, therefore many animals species were brought into GTA Online, albeit only player-controlled ones.

What time period is GTA 6 set in? ›

The game (single player) is split into 2 time periods. Chapter 1-2 takes place in 1985,chapter 3-5 takes place in Modern times .

Why is GTA 6 coming out so late? ›

At the investor call, Take-Two's CEO explained that it is better to delay the game than make it a failure. Zelnick discussed how the company was hit with lower sales in this fiscal year and also acknowledged the importance of waiting to release games until the developers are sure about their quality.

How much does GTA 6 cost? ›

How Much Will GTA 6 Cost? Considering the comments from Take-Two Interactive and the release pattern of the franchise, it's safe to assume that GTA 6 will cost at least $70 at release on next-gen consoles (GTA 6 might not come to PS4 and Xbox One).

Will GTA 6 come out in 2023? ›

While Rockstar Games has confirmed that they're working on the next installment, no official trailer has been revealed yet. This is a clear indicator that GTA 6 won't be released anytime soon. As it currently stands, it's highly unlikely that players will get their hands on the game in 2023.

Will GTA 6 be set in Chicago? ›

Notably, it's the setting for Manhunt and serves as a combination of Detroit, New Jersey, St Louis and Chicago. It's also been referenced in multiple GTA games, although players could never visit the location themselves.

How big is GTA 6 map? ›

The GTA 6 map will measure 206.8 square kilometers, or 79.9 square miles; GTA V, by this user's calculations, was only 31 square miles, making the possible GTA 6 map a full 2.5 times greater in area.

Will GTA Online shut down after GTA 6? ›

As several fans have also pointed out over the years, with no new titles to rely on, Grand Theft Auto Online is their biggest source of revenue. It would make no sense for them to put an abrupt halt to it. As such, dedicated fans can rest assured that it will most likely be active even when GTA 6 launches.

Will GTA 6 support PS4? ›

Is GTA 6 coming to the PS4 and Xbox One? While it is officially uncertain, Rockstar Games is unlikely to release Grand Theft Auto 6 on the PlayStation 4 and Xbox One. The gaming studio released the Expanded and Enhanced version of GTA 5 on the next-generation PlayStation 5 and Xbox Series X|S on March 15, 2022.

What will GTA 6 be called? ›

A report by Bloomberg suggested that the working title of GTA 6 is Project Americas and that the game will be primarily set in a fictional version of Miami and its surrounding areas. This is highly likely to be Vice City, which is essentially Miami in the GTA universe.

How long did it take to make GTA 5? ›

Preliminary work on Grand Theft Auto V began around Grand Theft Auto IV's release in April 2008; full development lasted approximately three years.

Will GTA 6 have a new engine? ›

GTA 6 engine is reportedly "ahead of its time"

The game engine being used to create GTA 6 is “ahead of its time,” according to one well-known insider, so fans shouldn't be disappointed.

Videos

1. This is What GTA V Looked Like in 2009
(TGG)
2. ALL Secret Cutscenes In Grand Theft Auto V (ALTERNATE ENDINGS)
(Captain Eggcellent)
3. GTA 5 FULL MOVIE - Grand Theft Auto V Movie
(lzuniy)
4. History of Grand Theft Auto (1984 - 2021) | Documentary
(Nick930)
5. Doing The Paleto Score Setup In GTA 5
(Party of 4 Kids)
6. Grand Theft Auto V (PS3 Gameplay) [HD] Graphics Quality GTA 5 PS3 CFW PlayStation 3 (English)
(Escuadrat Indonesia)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Manual Maggio

Last Updated: 02/27/2023

Views: 6468

Rating: 4.9 / 5 (49 voted)

Reviews: 80% of readers found this page helpful

Author information

Name: Manual Maggio

Birthday: 1998-01-20

Address: 359 Kelvin Stream, Lake Eldonview, MT 33517-1242

Phone: +577037762465

Job: Product Hospitality Supervisor

Hobby: Gardening, Web surfing, Video gaming, Amateur radio, Flag Football, Reading, Table tennis

Introduction: My name is Manual Maggio, I am a thankful, tender, adventurous, delightful, fantastic, proud, graceful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.