Apple Macbook Pro 2021 14" M1 Pro 8 Core, 14-core GPU, 16GB ram, 512GB ssd, Qwerty, Grijs - Julian - Userreviews (2023)

Ik heb een jaar of 10 geleden een paar jaar een MacBook Air gehad voor werk, voor het overige altijd Windows laptops en desktops. Vanwege de nieuwe M1-processor en het prachtige scherm heb ik gekozen voor een MacBook Pro 14” M1 (basismodel). Na ruim twee maanden gebruik is het tijd voor een review.

Interne componenten en bouwkwaliteit

Waar deze laptop echt excelleert en in veel gevallen zelfs het beste biedt wat er op deze planeet verkrijgbaar is op dit moment, is de bouwkwaliteit en veel van de interne componenten – met uitzondering van het scherm en het keyboard, maar daar kom ik apart op terug.

De processor is een M1 ARM-processor, en Apple heeft deze technologie op de juiste manier ingezet; bijvoorbeeld door te zorgen dat de MacBook niet langzamer draait als hij niet aan de lader hangt en door te zorgen dat de laptop meteen aanstaat als je hem openklapt (tenzij je hem helemaal uit hebt gezet natuurlijk). Gecombineerd met de behoorlijke vlotte SSD die in geval van de M1 in het basismodel ook nog uit twee in RAID-0 geschakelde chips bestaat (let op: bij het basismodel van de M2 niet het geval), maakt dat het werken met de Pro altijd een plezier is.

De processor blijft ook behoorlijk koel, waarbij de fans alleen in actie hoeven te komen als je hem pest met iets echt heel zwaars zoals Minecraft. En áls ze dan draaien, dan zijn de fans echt superstil. De fans zijn denk ik ook een voorbeeld van “het beste wat je op dit moment op deze planeet kunt krijgen”.

De bouwkwaliteit is verder heel erg goed. Mooi en mooi bewerkt aluminium. Uitstekende set speakertjes. Prima webcam. Goede Bluetooth-ontvangst. Een hoop aansluitingen, wel met een HDMI-poort die geen 40k60 doet gek genoeg, maar met een USB-C-dongle kan je dan wel weer 4k60 gebruiken (opgelost bij het M2-model). Enige grote nadeel aan de bouw is wat mij betreft dat de laptop wel heel erg dik en zwaar is, wat wel apart is als je de prestaties en de accuduur vergelijkt met de MacBook Air.

De grootte heeft nog een ander, onvermijdbaar nadeel, namelijk als je een horloge draagt dan zal je daarmee de behuizing raken bij het tiepen.

De accuduur is redelijk goed. Ik heb de brightness hoog staan. De laptop redt het dan niet een volle werkdag op de accu. Wat wel handig is is dat je niet alleen de (grote en zware) MagSafe-lader kan gebruiken, maar dat de MacBook ook via de USB-C-poorten oplaadt. Erg handig als je op je werk met docking stations werkt.

Een laatste punt is dat ik op werk last heb van slechte Wifi-ontvangst, iets waar ik met andere laptops nooit eerder problemen mee heb gehad. Ik moet vrij dicht bij een access point gaan zitten wil ik betrouwbaar kunnen vergaderen via Teams.

Scherm

De belangrijkste reden voor mij om voor de Pro te kiezen en niet voor de Air (die in veel opzichten voor veel mensen de beste keuze is) was het scherm. Het scherm is echt geweldig mooi, behalve heel scherp ook met zéér hoog contrast en prachtige kleuren. Redelijk kleine bezels ook, wel met een ‘notch’ in het midden voor de camera. Ik heb persoonlijk weinig problemen met de notch, wat ik echter wel apart vind is dat de notch veel breder is dan nodig. Er zit alleen maar een cameraatje in en gek genoeg ook een lampje voor de camera-activiteit (had net zo goed softwarematig in het Control Center gestopt kunnen worden). Misschien heeft Apple vast wat ruimte overgelaten voor andere sensoren in toekomstige modellen?

Een andere reden voor de grote notch zou eventueel kunnen zijn dat de bezel vrij klein is, en het vrijwel niet mogelijk is om het de laptop open te klappen zonder ook het scherm aan te raken. Bij een collega van me die deze laptop al langer heeft is er ook al wat van een (bescherm?) laagje afgesleten op die plek. De notch is echter niet precies even groot als de uitsparing op de body van de laptop die dient om je vinger onder het scherm te krijgen.

Hoewel het scherm in de dagelijkse praktijk heel prettig is om mee te werken heeft het wel een groot en vreemd nadeel: de pixels zijn enorm traag qua respons, er zijn tijden van meer dan 40ms gemeten door verschillende reviewsites, waaronder Tweakers.

Dat zou een refreshrate van 25 Hz betekenen. En dat terwijl Apple adverteert met 120 Hz. In de praktijk voelt het scherm aan als een 60 Hz scherm, als je bijvoorbeeld scrollt op een website of in een Word-bestand.

Belangrijk om te weten is dat het een glossy scherm is, daar moet je van houden.

Touchpad en toetsenbord

Het contrast tussen de touchpad en het toetsenbord kan haast niet groter zijn. Waar het touchpad echt fantastisch is, is het keyboard wat mij betreft ronduit slecht. De layout is superonhandig, het materiaal voelt goedkoop aan en het toetsenbord maakt relatief veel geluid.

Voor de layout zijn wel wat workarounds mogelijk gelukkig, maar voor mij als iemand die veel teksten moet schrijven en redigeren is het onbegrijpelijk dat er geen del-toets op het toetsenbord te vinden is. Ik heb uiteindelijk de paragraaf-toets linksboven geremapped naar del (of om precies te zijn naar shift-backspace).

Daarvoor eerst een filetje aangemaakt:
mkdir ~/Library/KeyBindings/
touch ~/Library/KeyBindings/DefaultKeyBinding.dict

En dat toen gevuld met:
{
"~U+00A7" = "deleteForward:";
}

Wat ook bijzonder irritant is is dat Apple ervoor kiest om de ctrl-toets niet op de reguliere plek te zetten (die bij Apple Command-toets heet, niet te verwarren met de control-toets die ook nog op het toetsenbord zit). Daardoor moet je voor de vele, vele dingen die je met ctrl doet, zoals ctrl-i, ctrl-b, en natuurlijk ctrl-c en -v, je duim gebruiken in plaats van je pink. Gelukkig is in het settings menu wel de toets die op de juiste plek zit (die met het wereldbolletje) te remappen naar Command, zodat je gewoon weer met je pink kan copy-pasten, like a sir. Dat doe je bij Keyboard -> Keyboard Settings -> Modifier Keys. Ook nog even onder Keyboard de setting Press Globe Key veranderen naar do nothing.

Wat ook nogal suf is is de manier waarop diakritische tekens zijn geïmplementeerd. Ook weer, zoals zo veel dingen, met nodeloos lange en ingewikkelde toetsencombinaties, en tot overmaat van ramp ook door een long-press op de betreffende letter, waardoor je niet meer makkelijk oeeeeeee en aaaaaaa kan zeggen. Niet alleen vervelend als je porno moet ondertitelen, maar ook in het meer dagelijkse leven. Gelukkig kan je in de instellingen de toetsenbord-indeling US-international PC kiezen waardoor je diakritische tekens weer op de normale manier kan maken. Middels een commando in een terminal kan je ook weer naar hartenlust oeeeee’en en aaaaaa’en:

defaults write -g ApplePressAndHoldEnabled -bool false

Ten slotte nog de vingerafdrukscanner: die werkt supersnel en betrouwbaar.

OS en apps

Voordeel van het OS is dat het “alles in één” is qua updates; OS, drivers en BIOS. Je hoeft daar dus niet apart over na te denken.

Het OS is, in vergelijking met Windows, ongeveer even rommelig, maar dan op een andere manier. Als je je kleurschema instelt op donker bijvoorbeeld dan krijg je toch nu en dan lichte windowtje. Het instellingenmenu heeft gelukkig een zoekfunctie, want klikkend vind je niet altijd wat je zoekt. Veel settings zitten verstopt achter knopjes die weer een nieuw schermpje openen met weer allerlei instellingen, waar je weer uitkomt door dat schermpje weer te sluiten.

Wat enigszins verwarrend is is dat een random deel van het programma dat je draait zijn opties in een balk bovenin heeft, en een deel in de applicatie zelf. Een kwestie van wennen per applicatie wat waar staat.

Wat ook wennen is is de manier waarop MacOS omgaat met sluiten en minimaliseren. Linksboven staan drie gekleurde bolletjes, waarbij je verwacht dat het rode bolletje een applicatie sluit. Dat gebeurt soms wel, maar soms ook niet, dan wordt met dat knopje alleen het openstaande bestand gesloten en daarna de app geminimaliseerd. Als je geen bestand open hebt dan doet het rode knopje dus hetzelfde als het gele knopje, maar dan met een andere animatie. Sommige programma’s moet je sluiten met een toetscombinatie, als je ze echt wilt sluiten.

Het OS mist ook wat dingen die je bij Windows als standaard hebt leren ervaren, zoals anti-malware en software om onderhoud op je systeem te doen, en sneltoetsen om applicaties over je scherm te verdelen.

Qua apps is een nadeel ten opzichte van Windows het kleinere ecosysteem. Waar voor Windows altijd wel een tooltje te vinden is, is dat bij MacOS wat langer zoeken en moet je wat meer moeite doen om het werkend te krijgen – zeker als het gratis moet zijn. En anders betaal je al snel relatief veel of moet je zelfs een abonnement afsluiten. Ook heb ik gemerkt dat ik tegen meer bugs aanloop, b.v. binnen en bij de installatie van Office, maar ook binnen het OS (zoals previews van GIFs die het niet meer doen).

Tegenwoordige werken veel apps voor iOS ook op MacOS, alleen in de praktijk werkt dat niet prettig, aangezien MacBooks nooit een touchscreen hebben.

Gamen op de MacBook is geen feest qua beschikbare titels, mede dankzij de nieuwe (maar wel hele snelle) processorarchitectuur. De titels die er zijn lopen aardig maar zijn soms buggy, b.v. Counterstrike Source werkt wel maar dan moet je wel ff kloten met handmatige configuratie van de resolutie, en bij Minecraft was het lang kloten om een shader te vinden en goed aan de praat te krijgen. Ook qua emulatoren is er minder dan op Windows en Linux te vinden. Maar nogmaals, wat er is loopt heel aardig.

Conclusie

De MacBook Pro 14 is in de basis een erg goede laptop, dankzij het uitstekend ogende scherm, de geweldige touchpad, de uitstekende prestaties, de redelijk goede accuduur, de hele goede speakertjes, de goede bouwkwaliteit en ook de stille fans. Storend zijn vooral het slechte toetsenbord en het gebrek aan (gratis) apps en goede werkende games. Ook het grote gewicht kan een probleem zijn.

Wat ik nog niet heb genoemd is de prijs van de MacBook Pro. Die is hoog, zeker als je nog wat meer werkgeheugen wilt of meer opslag. Het werkgeheugen en de opslag is ook niet uitbreidbaar. Ik heb zelf mijn eigen MacBook tweedehands zgan gescoord voor een zacht prijsje. Voor wat je er normaal voor betaalt zijn er ook interessante alternatieven in Windows-land te krijgen, met name ook veel lichtere laptops, met soms betere schermen (zeker qua responstijd) en vergelijkbare accuduur.

De vraag is dan ook of je deze laptop het geld waard vindt. Persoonlijk zou ik er niet de nieuwprijs voor betalen, in tegenstelling tot de MacBook Air (zeker de M1-variant als je die nog ergens kan krijgen). Mocht Apple ooit het scherm verbeteren dan wordt de MacBook al waardevoller. Een fatsoenlijk toetsenbord zou helemaal mooi zijn, maar dat zit er niet in helaas.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Pres. Lawanda Wiegand

Last Updated: 21/04/2023

Views: 6308

Rating: 4 / 5 (71 voted)

Reviews: 94% of readers found this page helpful

Author information

Name: Pres. Lawanda Wiegand

Birthday: 1993-01-10

Address: Suite 391 6963 Ullrich Shore, Bellefort, WI 01350-7893

Phone: +6806610432415

Job: Dynamic Manufacturing Assistant

Hobby: amateur radio, Taekwondo, Wood carving, Parkour, Skateboarding, Running, Rafting

Introduction: My name is Pres. Lawanda Wiegand, I am a inquisitive, helpful, glamorous, cheerful, open, clever, innocent person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.